Παρακαλώ περιμένετε...

Αρχιτεκτονική

Κτίριο "Αίγλη" στην Κω
Κτίριο “Αίγλη” στην Κω

Η αρχιτεκτονική ταυτότητα της Κω

Η αρχιτεκτονική της Κω είναι στο  μεγαλύτερο μέρος της επηρεασμένη από τους Ιταλούς, με χαρακτηριστικά δείγματα το Δημαρχείο της πόλης και το Διοικητήριο που κατατάσσονται στην προ σεισμού εποχή και τα μετασεισμικά κτίρια, με το κτίριο της Αίγλης στην Πλατεία Ελευθερίας, το Αρχαιολογικό Μουσείο και τη Δημοτική Αγορά.

Ωστόσο, η αρχιτεκτονική του νησιού φαίνεται πως έχει επηρεαστεί κατά καιρούς και από άλλους κατακτητές, όπως από τους Οθωμανούς όπου κατά τη μακρά τους παραμονή οι πόλεις προσομοίαζαν με μεγάλα παζάρια με εμπορικούς δρόμους, τεμένη και πηγές. Ορόσημο στην αρχιτεκτονική του νησιού αποτέλεσε ο καταστροφικός σεισμός του 1933 που οδήγησε στην ανοικοδόμηση του νησιού από τους τότε κατακτητές του, Ιταλούς. Σύμφωνα με το πολεοδομικό σχέδιο των Ιταλών, η πόλη της Κω χωρίστηκε σε τρεις οικιστικές ζώνες βάσει της οικονομικής ή μη ευμάρειας των πολιτών.

Έτσι, το βόρειο τμήμα σχεδιάστηκε για τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα με μικρά σπίτια, το κεντρικό τμήμα δόθηκε στους αστούς με διώροφες κατοικίες και καταστήματα και το ανατολικό τμήμα οικοδομήθηκε με επαύλεις και μεγάλο περιβάλλοντα χώρο. Μετά τον πόλεμο και τη συνένωση της Κω με την υπόλοιπη Ελλάδα, το νησί άνθισε τουριστικά και ως επακόλουθο έχτισε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες για να ενισχύσει αυτή την ανάπτυξη.

Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική με χαμηλά σπίτια, με απλή τοιχοδομία και επίπεδη στέγη, παραλληλόγραμμα τα περισσότερα, σε άσπρο χρώμα με χρωματιστές πόρτες και παράθυρα, έδωσαν τη θέση τους σε σύγχρονα κτίρια.

Ο επισκέπτης μπορεί ακόμη να απολαύσει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τα στενά, πετροστρωμένα δρομάκια, σε αρκετά χωριά, όπως στο Ασφενδιού, στο Πυλί, στην Κέφαλο και στην Αντιμάχεια, ενώ στο τελευταίο θα συναντήσει τους παραδοσιακούς ανεμόμυλους.

Σχετικά άρθρα
Δημοτική Αγορά Κω
Σημεία Ενδιαφέροντος / Κως Πόλη
Σημεία Ενδιαφέροντος
Αρχαιολογικό Μουσείο Κω
Ιστορικά Μνημεία / Κως Πόλη
Ιστορικά Μνημεία