Παρακαλώ περιμένετε...

Νίσυρος

Μανδράκι - Νίσυρος
Μανδράκι – Νίσυρος
Πάλοι, ψαροχώρι στην Νίσυρο με μικρή Μαρίνα.
Πάλοι, ψαροχώρι στην Νίσυρο με μικρή Μαρίνα.

Νίσυρος, το νησί Ηφαίστειο

Μικρή και ήσυχη, κομμάτι των Δωδεκανήσων, στο νότια του Αιγαίου, ανάμεσα στην Κω, την Τήλο και την Αστυπάλαια, η Νίσυρος είναι γνωστή για το ενεργό της ηφαίστειο, στο οποίο βρίσκεται ένας από τους μεγαλύτερους υδροθερμικούς κρατήρες του κόσμου και θερμές πηγές με θερμοκρασία από 30ο C έως και 60ο C, με κυριότερες τα Λουτρά και τους Πάλους.

Τα ηφαιστειακά της πετρώματα, με μεγάλη ποικιλία στη σύσταση και τη μορφή, καθιστούν τη Νίσυρο εύφορη με πλούσια βλάστηση αλλά και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, αφού όλο το νησί αποτελεί ένα υπαίθριο γεωλογικό μουσείο. Εκτός από το γεωλογικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει, η Νίσυρος ξεχωρίζει και για την ιστορία της με τις περίφημες τοιχογραφίες της του 13ου αι. και τα απομεινάρια από τη βυζαντινή παρουσία στο νησί, με παλαιοχριστιανικές βασιλικές και ξωκλήσια.

Πρωτεύουσα, λιμάνι αλλά και ο μεγαλύτερος οικισμός του νησιού είναι το Μανδράκι. Ανάμεσα στα ενδιαφέροντα αξιοθέατα της πόλης ξεχωρίζει το Παλαιόκαστρο, ένα από τα καλύτερα σωζόμενα οχυρωματικά έργα της αρχαιότητας στο Αιγαίο. Το τείχος χτισμένο με μεγάλες πλίνθους από ηφαιστειογενή μαύρη πέτρα, περιέβαλλε την αρχαία πόλη της Νισύρου, ενώ εντός του σώζονται τα ερείπια παλαιοχριστιανικής βασιλικής. Ο επισκέπτης μπορεί ακόμη να επισκεφτεί το Λαογραφικό μουσείο, το Ενετικό Κάστρο με το μοναστήρι της Παναγίας Σπηλιανής στο εσωτερικό του, τα Δημοτικά Ιαματικά Λουτρά, τους οικισμούς με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική με τις βοτσαλόστρωτες πλατείες του Δημαρχείου, του Ποταμού και της Ηλικιωμένης αλλά και το μοναστήρι του Αρμά, γνωστό για τις τοιχογραφίες του.

Κατά την παραμονή σας στη Νίσυρο αξίζει να επισκεφτείτε τον Εμπορειό, ένα μικρό ορεινό χωριό σε υψόμετρο 500μ., με υπέροχη θέα προς την Καλδέρα (κοιλάδα του ηφαιστείου) και τον Προφήτη Ηλία. Ο Εμπορειός υπήρξε και μεσαιωνικός οικισμός, με βενετσιάνικα κάστρα –Κάστρο της Παντονίκης. Σημαντικό αξιοθέατο του οικισμού αποτελεί η σπηλιά στην είσοδο του χωριού που λόγω της υψηλής θερμοκρασίας που έχει αναφέρεται ως «φυσική σάουνα». Το επίνειο του Εμπορειού είναι οι Πάλοι, με τα Ιπποκράτεια λουτρά και τις πανέμορφες αμμουδερές παραλίες Παχιά Άμμος και Λιές αλλά και μαρίνα για ιδιωτικά σκάφη. Εξαίρετη θέα προς τη Καλδέρα μπορεί να απολαύσει κανείς και από τη Νικεία, ένα πανέμορφο χωριό σε 400 μέτρα υψόμετρο, με φροντισμένα αρχοντικά σπίτια, βοτσαλωτή πλατεία και τρεις εκκλησίες, τον ιερό ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, τη Μονή Αγίου Ιωάννη του θεολόγου και τη Μονή Παναγίας Κυράς.

Πληροφορίες Χάρτη για Νίσυρο

Σχετικά άρθρα
Ημερήσια εκδρομή στη Νίσυρο
Εκδρομές και Περιηγήσεις
Εκδρομές και Περιηγήσεις