Παρακαλώ περιμένετε...

Κάλυμνος

Νησί Κάλυμνος , Άγιος Σάββας
Νησί Κάλυμνος , Άγιος Σάββας
Κάλυμνος
Κάλυμνος
Βαθύ - Κάλυμνος
Βαθύ – Κάλυμνος
Κάλυμνος Βαθύ
Κάλυμνος Βαθύ

Κάλυμνος το νησί των σφουγγαράδων

Το τρίτο σε πληθυσμό νησί των Δωδεκανήσων μετά την Κω και τη Ρόδο, ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα νησιά της Ελλάδας, ανάμεσα στη Λέρο και στην Κω, με πλούσια ιστορία και ενεργή ζωή από τη Νεολιθική εποχή έως σήμερα, η Κάλυμνος, έχει γίνει περισσότερο γνωστή για την σπογγαλιεία της, για χάρη της οποίας λειτουργούν τρία σχετικά με αυτήν μουσεία, ενώ στολίδι αποτελεί και το Αρχαιολογικό της μουσείο.

Με πετρώδη και ορεινή μορφολογία εδάφους, με βουνά χωρίς βλάστηση και κυριότερη κορυφή τον Προφήτη Ηλία στο κέντρο του νησιού σε υψόμετρο 760μ., η Κάλυμνος εμφανίζει αρχαιολογικό και γεωλογικό ενδιαφέρον εξαιτίας των σπηλαίων της.

Η Κάλυμνος εκτός από τους «σφουγγαράδες» της είναι γνωστή και στον «κόσμο των αναρριχητών» ως μία από τις όμορφες τοποθεσίες για αναρρίχηση εξαιτίας της ποικιλομορφίας των ακτών της, των απόκρημνων βράχων της και του ήπιου κλίματός της και έχει πετύχει να αναφέρεται ως ένας από τους σημαντικότερους αναρριχητικούς προορισμούς παγκοσμίως. Θέλγητρο για τους επισκέπτες αποτελούν οι καθαρές ακτές της με τα γαλαζοπράσινα νερά κυρίως με βότσαλα αλλά και το φρέσκο ψάρι, που προσφέρεται σε πολύ καλές τιμές και καλομαγειρεμένο στις περισσότερες ταβέρνες του νησιού. Ανάμεσα στους οικισμούς της ξεχωρίζουν το Βαθύ, το Μασούρι, οι Μυρτιές και ο Εμπορειός.

Η Κάλυμνος συνδέεται με την Αθήνα αεροπορικά σε καθημερινή βάση, ενώ το μεγάλο της λιμάνι στην περιοχή της Πόθιας παρουσιάζει σημαντική κίνηση και δέχεται πλήθος επιβατηγών και εμπορικών πλοίων. Με την Κω συνδέεται καθημερινά με δρομολόγια από το Μαστιχάρι.

Πληροφορίες χάρτη για νήσο Κάλυμνος

Σχετικά άρθρα