Παρακαλώ περιμένετε...

Το Κλίμα της Κω

Το Κλίμα της Κω

Ηλιόφωτο τις περισσότερες ημέρες του χρόνου και ήπιο κλιματικά, επηρεασμένο από τη θάλασσα που το περιβάλλει, το νησί της Κω αγκαλιάζει ευχάριστα τον ταξιδιώτη τους περισσότερους μήνες του έτους, την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.

Η άνοιξη και το φθινόπωρο συμπτύσσονται από τα μακρά καλοκαίρια, με τις ζέστες να «μετριάζονται» από τα μελτέμια του Αιγαίου. Ο ουρανός είναι πάντα καταγάλανος, η μέρα θερμή όσο σηκώνει για ελληνικό καλοκαίρι, χωρίς βροχές και αναπάντεχες καταιγίδες. Η θερμοκρασία τους περισσότερους μήνες του καλοκαιριού που ξεκινά πρώιμα και τελειώνει όψιμα, κυμαίνεται από τους 29ο C έως του 35ο C, με πιο θερμές περιόδους, το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου και το πρώτο του Αυγούστου, όπου το θερμόμετρο ανεβαίνει.

Ο χειμώνας, ήπιος και βροχερός, ξεκινά αργά, στα τέλη Δεκεμβρίου, με τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο να αποτελούν τους πιο ψυχρούς μήνες με θερμοκρασία μεταξύ 5ο C και 10ο C. Την αρχή του χρόνου πέφτει το μεγαλύτερο ποσοστό της βροχής, με τον ήλιο να ξεπροβάλλει συχνά υπενθυμίζοντας το μεσογειακό κλίμα του νησιού.

Στις αλκυονίδες ημέρες, συνήθως περί τα τέλη Ιανουαρίου και μέσα στο Φεβρουάριο, οι ημέρες λούζονται στο φως και η θερμοκρασία ανεβαίνει, ανάμνηση και προμήνυμα του καλοκαιριού που δε θ’ αργήσει να ξεκινήσει.

Από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο, η θάλασσα είναι αρκετά ζεστή για κολύμπι, φτάνοντας τους 24 °C (75 °F) τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Οι μέσες θερμοκρασίες της θάλασσας φαίνονται στον παρακάτω πίνακα.

ΜήνεςΚελσίου (°C)Φαρενάιτ (°F)
Ιανουάριος1763
Φεβρουάριος1661
Μάρτιος1661
Απρίλιος1763
Μάιος1966
Ιούνιος2272
Ιούλιος2373
Αύγουστος2475
Σεπτέμβριος2475
Οκτώβριος2272
Νοέμβριος1966
Δεκέμβριος1763
Ετησίως19.767.5
Η μέση θερμοκρασία της Θάλασσας στην Κω
Σχετικά άρθρα