Παρακαλώ περιμένετε...

Ρωμαϊκό Ωδείο Κω

To Ρωμαϊκό ωδείο στην Κω
To Ρωμαϊκό ωδείο στην Κω
Ρωμαϊκό Ωδείο- Ιστορικό αξιοθέατο στην Κω
Ρωμαϊκό Ωδείο- Ιστορικό αξιοθέατο στην Κω

Ρωμαϊκό Ωδείο, Κως

Από τα σπουδαιότερα ιστορικά σημεία της Κω, το Ρωμαϊκό Ωδείο Κω χτίστηκε πιθανότατα στη θέση προγενέστερου οικοδομήματος που χρησίμευε για συγκεντρώσεις.

Το αναστηλωμένο Ρωμαϊκό Ωδείο, χωρητικότητας 750 ατόμων, κατασκευάστηκε τον 1ο με 2ο αι. μ.Χ. για μουσικούς αγώνες αλλά και ως έδρα της Γερουσίας –δημόσιο Σώμα της πόλης χωρίς εκτελεστική εξουσία –για διάφορες τιμητικές τελετές –εκδηλώσεις.

Στο περίτεχνο αρχιτεκτόνημα περίοπτη θέση έχει η σκηνή του σε μορφή πενταγώνου που αποτελούνταν από το προσκήνιο και το παρασκήνιο, με κυκλική ορχήστρα και δάπεδο διακοσμημένο από μαρμάρινες ψηφίδες, αλλά και τα μαρμάρινα αγάλματα που τοποθετούνταν σε κόγχες στις εσωτερικές στοές του Ωδείου, όπου σ’ ένα από αυτά απεικονίζεται η μορφή του Ιπποκράτη.

Το Ωδείο ανακαλύφθηκε έπειτα από ανασκαφή του Ιταλού αρχαιολόγου Λαουρέντζι, το 1929, ενώ η αναστήλωση του ξεκίνησε αμέσως από την ιταλική αρχαιολογική αποστολή. Από το 1994 έως το 1999 αναστηλώθηκε εκ νέου από τις ελληνικές αρχές.

Στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Κω σήμερα φιλοξενούνται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται κυρίως από τοπικούς φορείς του νησιού.

Πληροφορίες χάρτη για Ρωμαϊκό ωδείο Κω